فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی مازندران - پیاپی 138 (تیر 1395)

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 138 (تیر 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/29
  • تعداد عناوین: 25
|
  • عبدالرسول نامجو، اسفندیار حیدریان، محمود رفیعیان کوپایی، مهرداد صفریان صفحات 1-16
    سابقه و هدف
    یائسگی یک فرآیند فیزیولوژیک و دیابت یک بیماری متابولیک است که در خانم های مسن به فراوانی اتفاق می افتد. در این مطالعه اثرات دیابت بر برخی از پارامترهای بیوشیمیایی و تغییرات هیستوپاتولوژیک در موش های صحرایی اواریکتومی شده بررسی شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی- مداخله ای 32 سر موش صحرایی ماده بالغ به چهار گروه 8 تایی تقسیم و به مدت 55 هفته بررسی شدند. گروه اول شاهد، گروه دوم اواریکتومی (به مدت 55 هفته)، گروه سوم دیابتی القا شده در 5 هفته آخر مطالعه در موش های دارای تخمدان و گروه چهارم اواریکتومی (به مدت 55 هفته) و دیابت القا شده در 5 هفته آخر مطالعه. تغییرات آسیب شناسی بافت های کبد، کلیه، پانکراس و ریه و برخی شاخص های بیوشیمیایی سرم در هر گروه در پایان مطالعه تعیین شدند.
    یافته ها
    موش های صحرایی دیابتی و اواریکتومی دیابتی شده افزایش گلوکز خون، آسپارتات آمینوترانسفراز، آلانین آمینو ترانسفراز، گاماگلوتامیل ترانسفراز، آلکالین فسفاتاز، کلسیم، اوره، تری گلیسیرید و لیپوپروتئین با دانسیته بالا را در مقایسه با گروه کنترل نشان دادند (05/0>p). موش های صحرایی اواریکتومی شده افزایش لاکتات دهیدروژناز، تری گلیسیرید، کلسترول، لیپوپروتئین با دانسیته بالاو لیپوپروتئین با دانسیته بسیار پایین را در مقایسه با گروه کنترل نشان دادند (05/0>p). بررسی های آسیب شناسی تعدادی از تغییرات را در گروه های 2، 3 و 4 نشان دادند.
    استنتاج: یافته ها نشان داد کاهش طولانی مدت استروژن در موش های اواریکتومی شده دیابتی می تواند تغییرات سودمندی روی کاهش سطوح سرمی گلوکز، آسپارتات آمینوترانسفراز، آلانین آمینو ترانسفراز، گاماگلوتامیل ترانسفراز، اوره، لیپوپروتئین با دانسیته بسیار پایین و تری گلیسیرید نسبت به موش های صحرایی غیراواریکتومی دیابتی داشته باشد.
    کلیدواژگان: دیابت، یائسگی، اواریکتومی، موش صحرایی
  • محمد رحیمی مدیسه، آذر نعیمی، حمید نصری، محمود رفیعیان کوپایی صفحات 17-25
    سابقه و هدف
    دیابت ملیتوس یکی از شایع ترین بیماری های متابولیک است که در حال حاضر، بیش از 280 میلیون نفر در جهان به آن مبتلا هستند. گل گندم دارای خواص آنتی اکسیدانی است و در طب سنتی از آن به عنوان پایین آورنده قندخون استفاده می گردد. این مطالعه با هدف تعیین میزان تغییرات بیوشیمیایی سرم و تغییرات هیستوپاتولوژی کلیه در موش های صحرایی دیابتی تحت تیمار با عصاره هیدروالکلی گل گندم انجام گردید.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، 60 سر موش صحرایی نر ویستار، در 5 گروه 12 سری تقسیم و پس از القای دیابت با آلوکسان به مدت 8 هفته با عصاره هیدروالکلی گل گندم تحت تیمار قرار گرفتند. در پایان مطالعه، حیوانات بیهوش و پس از خونگیری، میزان قند، کراتنین و اوره سرم و کاتالاز بافت کلیه اندازه گیری و لام های تهیه شده از نظر تغییرات هیستوپاتولوژی مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    در گروه دریافت کننده عصاره گل گندم با دوزاژ 800 mg/kg، تغییرات هیستوپاتولوژی در همه شاخص های مورد بررسی، همانند گروه کنترل سالم و در گروه mg/kg 400، فقط تغییرات خفیف توبولار و بقیه شاخص های مورد بررسی مانند گروه کنترل سالم بود. نتایج بیوشیمیایی سرم نیز نشان داد میزان کراتینین در گروه دریافت کننده عصاره گل گندم mg/kg 800، و مقدار اوره در گروه mg/kg 400، به طور معنی داری در مقایسه با گروه سالم بیش تر بود (05/0< p).
    استنتاج: این عصاره می تواند از تغییرات بافت کلیه در موش صحرایی دیابتی جلوگیری نموده ولی جهت مصرف آن در افراد دیابتی نیاز به مطالعات بیش تر است.
    کلیدواژگان: هیستوپاتولوژی، کلیه، موش صحرایی، دیابت، گل گندم
  • مازیار مقصودلو، زهرا مردانشاهی، عبدالمجید قلی نتاج جلودار صفحات 26-34
    سابقه و هدف
    اضطراب قبل از جراحی و بیهوشی، واکنش طبیعی به فشار روانی است که یکی از بارزترین علائم آن، بروز هیپوکالمی در این بیماران می باشد. از طرفی داروی کلرودیازپوکساید به عنوان داروی آرام بخش مطرح می باشد. این مطالعه با هدف اثر کلرودیازپوکساید بر هیپوکالمی ناشی از اضطراب بیهوشی و جراحی انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه کارآزمایی بالینی دوسوکور بر روی 166 بیمار کاندید اعمال جراحی ماژور مبتلا به سرطان در سال 1395 در بیمارستان امام خمینی (ره) تهران بود. افراد به صورت تصادفی در دو گروه 83 نفری آزمون و شاهد قرار گرفتند. ابزار مورد استفاده پرسشنامه اضطراب اشپیل برگر و آزمایش خون جهت سنجش میزان پتاسیم سرمی بود. به گروه اول (آزمون) 5 میلی گرم کلرودیازپوکساید و گروه دوم (شاهد) 5 میلی گرم دارونما به صورت خوراکی شب قبل از عمل و صبح روز عمل به صورت خوراکی تجویز شد. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های کای دو، paired -t-test، Wilcoxon signed ranks test به وسیله نرم افزار SPSS16 انجام شد.
    یافته ها
    میزان پتاسیم خون و سطح اضطراب قبل از مداخله بیماران در دو گروه آزمون و شاهد تفاوت آماری معنی د اری نداشت، اما پس از مداخله، تغییرات این دو در گروه آزمون و شاهد، به ترتیب 2/0±83/1-، 002/0±01/0- و 98/3±73/8+، 03/0±22/0- بود که تنها در گروه کنترل، شاهد تغییرات معنی دار میزان پتاسیم (0001/0p<) و سطح اضطراب (0001/0p<) بودیم.
    استنتاج:این مطالعه نشان داد تجویز داروی کلرودیازپوکساید در پیشگیری از بروز هیپوکالمی و عدم افزایش سطح اضطراب ظاهری بیماران موثر است و می تواند در پیشگیری از بروز علائم سوء، ضمن بیهوشی و جراحی مورد تاکید قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کلرودیازپوکساید، اضطراب، هیپوکالمی، بیهوشی
  • مامک عادل، پردیس پورروستا، مسعود شریفی، امیر جوادی، پوریا فلاح عابد، نفیسه رحمانی صفحات 35-43
    سابقه و هدف
    آماده سازی مکانیکی و شیمیایی کانال قادر به حذف کامل میکروارگانیسم ها از توبول های عاجی نمی باشد لذا استفاده از دارویی که بتواند این نیاز را برآورده سازد ضروری است. هدف این مطالعه مقایسه اثر ضدمیکروبی کارواکرول و هیدروکسید کلسیم روی انتروکوکوس فکالیس در عمق های مختلف توبول های عاجی در زمان های مختلف می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی تجربی 70دندان تک ریشه قدامی بالا کشیده شده و پس از جدا سازی بخش میانی ریشه ها قطر داخلی کانال ها یکسان سازی شد. نمونه ها پس از استریل شدن در سوسپانسیون انتروکوکوس فکالیس آلوده شدند و سپس به طور تصادفی به چهار گروه 15 تایی و یک گروه کنترل 10 تایی تقسیم گردیدند. کارواکرول برای مدت 5دقیقه، 48 ساعت ویک هفته و هیدروکسید کلسیم برای مدت یک هفته داخل کانال قرار گرفت. در نهایت تراشه های عاجی حاصل از تراش داخل کانال در محیط کشت اختصاصی انکوبه و از نظر حضور انتروکوکوس فکالیس بررسی شد. آنالیز آماری توسط آزمون مجذور کای و نرم افزار SPSSانجام شد.
    یافته ها
    درداخلی ترین لایه ی عاج کارواکرول در همه زمان ها به میزان100 درصد و هیدروکسیدکلسیم پس ازیک هفته 80 درصد در حذف انتروکوکوس فکالیس موثر بوده است. در لایه ی میانی عاج کارواکرول درزمان 5 دقیقه 93 درصد و در زمان های 48 ساعت و یک هفته 87 درصد و هیدروکسیدکلسیم پس از یک هفته 73 درصد موثر بوده است. اثر ضدمیکروبی گروه ها تفاوت آماری معنی داری بایکدیگر نداشت (05/0p>).
    استنتاج: کارواکرول در مقایسه با هیدروکسید کلسیم در زمان های کوتاه تری می تواند اثرات ضد میکروبی مناسب خود را اعمال نماید.
    کلیدواژگان: کارواکرول، هیدروکسیدکلسیم، توبول های عاجی، انتروکوکوس فکالیس
  • سمانه همتی، هاجر دهقان صفحات 44-54
    سابقه و هدف
    پیشگیری از پوسیدگی از اهداف اولیه در دندانپزشکی می باشد. کاربرد فلورایدهای موجود در کاهش دمینرالیزاسیون دندانی بسیار موثر است، اما توانایی محافظتی آن ها محدود است. بنابراین امروزه مطالعات زیادی برای بهبود اثر فلوراید توسط استفاده از لیزر صورت گرفته است. لذا هدف از این مطالعه کاربردی آزمایشگاهی، ارزیابی تاثیر لیزر دیود (طول موج= 810nm) و لیزر CO2 (طول موج = 6/10 mμ) در همراهی با وارنیش NaF 26/2 درصد بر روی ریزسختی سطحی مینای دندان شیری می باشد.
    مواد و روش ها
    72 دندان انسیزور شیری سالم مندیبل انسان پس از خارج شدن به دلایل درمانی، پالیش شده و به صورت تصادفی وارد یکی از گروه های درمانی زیر شدند: 1) وارنیشNaF، 2) وارنیش NaF همراه با لیزر دیود، 3) وارنیش NaF همراه با لیزر CO2 ،4) لیزر CO2، 5) لیزر دیود، 6) کنترل (بدون درمان). تغییرات مینایی به وسیله تست میکروهاردنس ویکرز (Surface Micro Hardness Vickers) مورد ارزیابی قرار گرفت. برای ایجاد پوسیدگی مصنوعی نمونه ها در محلول HCl غوطه ور شدند. آنالیز آماری واریانس و توکی جهت بررسی نتایج انجام شد.
    یافته ها
    تمامی گروه های درمانی به جز گروه لیزر CO2 باعث بهبود سختی سطح مینا و افزایش مقاومت مینا در برابر دمینرالیزاسیون شدند. گروه لیزر دیود در ترکیب با محلول فلوراید به طور معنی داری میکروهاردنس بالاتری نسبت به سایر گروه ها داشت و اختلاف معناداری بین گروه های درمانی لیزر دیود و سدیم فلوراید و لیزر CO2+ سدیم فلوراید دیده نشد.
    استنتاج:سختی سطحی مینا وقتی تحت درمان با فلوراید همراه با لیزر قرار می گیرد، به میزان زیادی نسبت به گروه کنترل افزایش نشان می دهد. بنابراین به نظر می رسد این دو اثر سینرژیک داشته باشند و هم چنین لیزر دیود در مقایسه با لیزر CO2 در افزایش ریزسختی دندان موثرتر بوده است.
    کلیدواژگان: لیزر دیود، لیزر CO2، فلوراید، دندان شیری، سایش
  • رویا ناصح، نیلوفر اعظمی، مریم تفنگ چی ها، پرستو سبزواری پور، مریم شیرازی صفحات 55-65
    سابقه و هدف
    بزرگی غیر معمول اعضای بینی و ناحیه حلقی باعث اختلال جریان هوا از طریق بینی می شود. هدف از مطالعه حاضر بررسی کامل شاخص های سفالومتری در ارتباط با راه های هوایی فوقانی است.
    مواد و روش ها
    این بررسی از نوع توصیفی گذشته نگر بود که در 32 فرد بالغ دارای مال اکلوژن CLI بدون سابقه آپنه شبانه از لترال سفالومتری موجود در بایگانی بخش ارتودنسی دانشکده دندانپزشکی قزوین و مطب های خصوصی انجام شد. ضریب تغییرات و همبستگی پیرسون به وسیله نرم افزار SPSS محاسبه شد.
    یافته ها
    طول زبان با ارتفاع زبان، طول کام نرم و حداکثر ضخامت کام نرم همبستگی مثبت معنی دار (761/0 (r= ولی با فضای هوایی هایپوفارنژیال همبستگی منفی (422/0- (r= معنی دار نشان داد (01/0= p). ارتفاع زبان با طول کام نرم و حداکثر ضخامت کام نرم (444/0 (r= فضای هوایی اوروفارنژیال با فضای هوایی هایپوفارنژیال و فضای هوایی خلفی (551/0 (r= همبستگی مثبت و معنی دار نشان داد (014/0= p). فضای هوایی هایپوفارنژیال با فضای هوایی خلفی، موقعیت عمودی vallecula و موقعیت افقی vallecula همبستگی مثبت معنی دار داشت (017/0= p). فضای هوایی خلفی با موقعیت افقی vallecula همبستگی مثبت معنی دار ولی با طول کام نرم همبستگی منفی معنی دار نشان داد. همچنین طول کام نرم با حداکثر ضخامت کام نرم، موقعیت عمودی vallecula با موقعیت افقی vallecula همبستگی مثبت و معنی دار نشان داد.
    استنتاج: پارامترهای سفالومتریک راه های هوایی فوقانی در میان افراد بالغ شهر قزوین با مال اکلوژن CLI فاقد اختلاف معنی دار بودند.
    کلیدواژگان: مال اکلوژن، سفالومتری، راه های هوایی
  • سمانه محبی، حسین حسینی نوه، امین نوروزی، محمدرضا کنده کار قهرمان، مجید طاعتی مقدم صفحات 66-76
    سابقه و هدف
    بتالاکتامازهای وسیع الطیف (ESBLs)، به عنوان گروهی از آنزیم های بتالاکتاماز، از عوامل مهم مقاومت دارویی چندگانه در اشریشیا کلی می باشند. ژن های تولید کننده بتالاکتامازهای وسیع الطیف معمولا بر روی پلاسمیدها یا اینتگرون ها قرار دارند. هدف از این مطالعه، بررسی وجود آنزیم های بتالاکتامازهای وسیع الطیف بر روی اینتگرون کلاس I در اشرشیاکلی جدا شده از نمونه های بالینی بوده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی مقطعی طی 3 ماه، 60 نمونه اشرشیاکلی از بیماران بستری در دو بیمارستان آموزشی کرمان (افضلی پور و شفاء) جمع آوری و جدایه ها توسط آزمایش های میکروبیولوژیکی و بیوشیمیایی تایید شدند. حساسیت آنتی بیوتیکی با روش دیسک دیفیوژن آگار و تولید آنزیم های ESBL با استفاده از روش Double disc تعیین گردید. در نهایت حضور ژن های bla-SHV، bla-TEM، intI و bla-CTX-M توسط PCR شناسایی شدند. آنالیز اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون Chi-square انجام گرفت.
    یافته ها
    براساس یافته های به دست آمده، بیش ترین و کم ترین درصد حساسیت، به ترتیب مربوط به آمیکاسین و ایمی پنم (3/3 درصد) و آمپی سیلین (6/66 درصد) بود. از مجموع 60 نمونه، 3/43 درصد جدایه ها دارای مقاومت دارویی چندگانه بودند. از مجموع 60 جدایه، 45 درصد از جدایه ها تولیدکننده ESBL بودند. فراوانی ژن های bla-TEM، bla-CTX-M و bla-SHV در جدایه های اشرشیاکلی به ترتیب 07/74 درصد، 9/69 درصد و 4/7 درصد بودند. در این مطالعه 60 درصد جدایه ها دارای اینتگرون کلاس I بودند.
    استنتاج: در این مطالعه ارتباط معنی داری بین اینتگرون کلاس I و آنزیم های ESBLs مشاهده شد که این ارتباط می تواند نشان دهنده حضور ژن های ESBLs بر روی اینتگرون کلاس I و انتقال سریع این ژن ها در باکتری باشد.
    کلیدواژگان: اشرشیاکلی، بتالاکتامازهای وسیع الطیف، اینتگرون کلاس I، کرمان
  • زلیخا شیروانی، جواد علی اکبرلو، حسین تاجیک صفحات 77-84
    سابقه و هدف
    اخیرا ترکیبات ضد میکروبی طبیعی به خاطرعلاقمندی فزاینده مصرف کنندگان به محصولات ارگانیک که عاری از افزودنی های شیمیایی هستند، توجه زیادی را به خود جلب کرده اند. هدف این مطالعه بررسی فعالیت ضد باکتریایی سینامالدئید در ترکیب با اسید استیک و اسید لاکتیک علیه لیستریا منوسیتوژنز می باشد.
    مواد و روش ها
    اثرات ضد باکتریایی سینامالدئید، اسید استیک و اسید لاکتیک با استفاده از روش حداقل غلظت مهارکنندگی تعیین شد. هم چنین برای ارزیابی فعالیت ضد باکتریایی ترکیبی از روش غلظت مهاری سهمی استفاده شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج این تحقیق، مقدار حداقل غلظت مهارکنندگی به تنهایی برای سینامالدئید، اسید استیک و اسید لاکتیک به ترتیب 312/0، 5/2 و 5 میکرولیتر بر میلی لیتر بود. روش غلظت مهاری سهمی نشان داد که سینامالدئید در ترکیب با اسیدهای آلی بدون اثر متقابل (0/4>FIC > 0/1) می باشد.
    استنتاج: سینامالدئید، اسید استیک و اسید لاکتیک در ممانعت از رشد باکتری لیستریا مونوسیتوژنز موثر بوده اند و استفاده از اسیدهای آلی، میزان مورد نیاز سینامالدئید را کاهش می دهند.
    کلیدواژگان: سینامالدئید، اسید استیک، اسید لاکتیک، ضدباکتریایی، لیستریا مونوسیتوژنز
  • فرزانه امیری، آرش بابایی، محمد ستاری، محمود قربانی صفحات 85-95
    سابقه و هدف
    رادیکال های آزاد عامل بسیاری از بیماری ها از جمله سرطان سرطان می باشند. آنتی اکسیدان ها جاروب کننده های قوی رادیکال های آزاد هستند. ظرفیت آنتی اکسیدان تام (TAC) نشان دهنده فعالیت کل آنتی اکسیدانی بدن است. عدم تعادل بین تولید رادیکا ل های آزاد و دفاع آنتی اکسیدانی در بدن منجر به ایجاد استرس اکسیداتیو و آسیب به سلول می گردد. بنابراین هدف از این مطالعه بررسی تاثیر مصرف انگور به عنوان میوه ای سرشار از آنتی اکسیدان، بر سطح سرمی MDA و TAC (شاخص های ارزیابی استرس اکسیداتی) می باشد.
    مواد و روش ها
    مطالعه مداخله ای از نوع نمونه گیری آسان است که به صورت تصادفی ساده بر روی 43 نفر از زنان دارای اضافه وزن در روستای جوراب از توابع شهرستان ملایر واقع در استان همدان، در سال 1394 انجام شد. در ابتدا ارتباط بین BMI و سن با سطح مالون دی آلدهید (MDA) و TAC سرم سنجیده شد. با توجه به معنی دار بودن سطح MDA و TAC با BMI و سن، جمعیت مورد مطالعه در 3 گروه با BMI (BMI1 (افراد دارای اضافه وزن)، BMI2 (افراد چاق) و BMI3 (افراد دارای چاقی شدید)) و رده سنی متفاوت دسته بندی شدند. سپس سطح MDA و TAC در این 3 گروه جمعیتی بعد از دو هفته متوالی عدم مصرف و مصرف انگور تازه، با تکنیک HPLC و الایزا ارزیابی شد.
    یافته ها
    مصرف انگور به طور قابل توجهی سطح MDA در گروه های BMI2 و BMI3 را به ترتیب در سطح معنی داری 05/0˂ p و 001/0p˂ کاهش داد اما تاثیر قابل توجهی بر سطح MDA در گروه BMI1 نداشت و همچنین با مصرف انگور تاثیر معنی داری بر سطح TAC (05/0p˃) مشاهده نشد.
    استنتاج: مصرف انگور در رژیم غذایی می تواند مارکرهای استرس اکسیداتیو را کاهش داده و موجب بهبود دفاع آنتی اکسیدانی شود.
    کلیدواژگان: انگور، رادیکال آزاد، پراکسیداسیون لیپید، مالون دی آلدهید (MDA)، ظرفیت آنتی اکسیدان تام (TAC)
  • مجید کرمانی، محسن دولتی، احمد جنیدی جعفری، روشنک رضایی کلانتری صفحات 96-107
    سابقه و هدف
    آلودگی هوا به عنوان یکی از مهم ترین عوامل زیست محیطی تهدیدکننده سلامت انسان، علاوه بر اثرات مخرب بر محیط زیست، سبب اثرات بهداشتی کوتاه و بلندمدت و بیماری های مختلف می گردد. مطالعه حاضر با هدف کمی سازی و برآورد پیامدهای بهداشتی منتسب به آلاینده های ازن، دی اکسید نیتروژن و دی اکسید گوگرد در هوای کلان شهر تهران با استفاده از مدل AirQ انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی مقطعی در سال 1393 در کلان شهر تهران می باشد. ابتدا داده های ساعتی آلاینده ها از شرکت کنترل کیفیت هوای شهر تهران و اداره کل محیط زیست تهران دریافت گردید. سپس طبق معیارهای WHO، اعتبار سنجی گردیده و شاخص های آماری مورد نیاز جهت کمی سازی اثرات بهداشتی محاسبه گردید و داده های پردازش شده در محیط اکسل به داده های ورودی و مورد نیاز نرم افزار AirQ تبدیل شد و مراحل کمی سازی اثرات با استفاده از نرم افزار انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بیش ترین تعداد تجمعی کل مرگ منتسب به آلاینده NO2 با 1274 نفر و جزء منتسب 51/2 برآورده شده است. هم چنین بیش ترین موارد بستری شدن در بیمارستان به علت بیماری انسداد مزمن ریوی منتسب به آلاینده O3، 240 نفر با جزء منتسب 54/2 می باشد. تعداد موارد سکته قلبی منتسب به SO2، 225 نفر می باشد.
    استنتاج: با توجه به روند رو به رشد آلودگی هوا و مرگ و میر، اثرات بهداشتی و بیماری های ناشی از آن، انجام اقدامات و راه حل های موثر در زمینه کنترل و کاهش آلودگی هوا در کلان شهر تهران بسیار حائز اهمیت است.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، اثرات بهداشتی، مرگ و میر، کلان شهر تهران، مدل AirQ
  • مرضیه صادقیانی، حشمت شاهی، نادر باقری، سمیه رئیسی، قربانعلی رحیمیان، رضا رشیدی، محمدهادی شفیق اردستانی، مرتضی هاشم زاده چالشتری، محمود رفیعیان کوپایی، قاسم رمضانی، فرشته فتح الهی، الهه شاهوردی، هدایت الله شیرزاد صفحات 108-117
    سابقه و هدف
    بیان فاکتورهای رشد،آنزیم های پروتئولیتیک، فاکتورهای فیبروژنیک و سایتوکاین ها می توانند باعث ایجاد تغییرات در معده افراد آلوده به هلیکوباکترپیلوری شوند. ماتریکس متالوپروتئینازها از خانواده آنزیم های مشابه و وابسته به روی (zn2+) هستند که در هضم بسیاری از ترکیبات ماتریکس خارج سلولی و بافت غشای پایه نقش دارند و از این لحاظ در فرآیندهای بیولوژیکی شرکت دارند. هدف از این مطالعه بررسی تفاوت بیان ژن ماتریکس متالوپروتئیناز 7 (MMP-7 ) در بیماران آلوده و غیرآلوده به هلیکوباکتر پیلوری با ناراحتی های گوارشی بوده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی از 50 بیمار مثبت و 50 بیمار منفی از لحاظ هلیکوباکترپیلوری که به علت مشکلات گوارشی به بیمارستان هاجر شهر کرد در سال 1393 مراجعه کرده بودند، اطلاعات دموگرافیک جمع آوری و نمونه گیری انجام شد.ابتدا از DNA استخراج شده، حضور ژن های UreC و16sRNA توسط PCR ارزیابی شد. سطح بیان mRNA مخاطی MMP-7 توسط Real-time PCR با استفاده از پرایمرها و پروب اختصاصی اندازه گیری شد.
    یافته ها
    بیان نسبی ژن MMP-7 در بیماران آلوده به هلیکوباکترپیلوری به طور معنی داری بالاتر از بیماران غیرآلوده به هلیکوباکترپیلوری بود (0001/0< p).
    استنتاج: افزایش بیان MMP-7 ممکن است در پاسخ التهابی و پیشرفت بیماری موثر باشد و شاید بتوان از آن به عنوان یک علامت کلیدی در تشخیص زود هنگام بیماری های گوارشی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: هلیکوباکترپیلوری، ماتریکس متالوپروتئیناز، 7، بیماری های گوارشی، Real time، PCR
  • ادریس بذرافشان، لیلی محمدی، داوود بلارک، سعیده کیخایی، امیرحسین محوی صفحات 118-130
    سابقه و هدف
    آفت کش دیازینون یکی از پر مصرف ترین سموم ارگانوفسفره بوده که سازمان جهانی بهداشت این آفت کش را در زمره سموم با درجه خطر متوسط در کلاس II طبقه بندی کرده است. مطالعه حاضر با هدف بهینه سازی فرآیند انعقاد الکتریکی در حذف آفت کش دیازینون از محیط های آبی به روش سطح پاسخ انجام پذیرفت.
    مواد و روش ها
    بر مبنای یک مطالعه تجربی آزمایشگاهی به روش بهینه D، بررسی تاثیر متغیرهای مستقل شامل غلظت آفت کش دیازینون (100-10 میلی گرم در لیتر)، ولتاژ اعمال شده (40-20 ولت)، زمان واکنش (60-10 دقیقه) و pH محلول (10-3) بر راندمان حذف دیازینون با تعداد 30 مرحله آزمایش انجام شد. بهینه سازی شرایط با استفاده از روش سطح پاسخ و تحلیل مدل پیشنهادی به روش آنالیز واریانس صورت پذیرفت.
    یافته ها
    مدل پیشنهادی برای میزان راندمان حذف دیازینون از نظر آماری در سطح اطمینان 95 درصد معنی دار و ضعف برازش برای مدل پیشنهادی در سطح اطمینان 95 درصد بی معنی بود (614/0p=). راندمان حذف دیازینون تابع تغییرات غلظت اولیه، ولتاژ اعمال شده و زمان واکنش بود. هم چنین راندمان حذف دیازینون در شرایط بهینه (mg/l 100 و ولتاژ 20 ولت) برابر با 6/84 درصد تعیین گردید.
    استنتاج: فرایند انعقاد الکتریکی تحت شرایط آزمایشگاهی ذکر شده یک روش کارآمد برای حذف آفت کش دیازینون از محلول های آبی می باشد. طراحی آزمایش به روش بهینه D می تواند به نحو مطلوبی فرایند حذف را بهینه سازی نموده و با کاهش تعداد آزمایش ها بهترین شرایط حذف آلاینده را تامین نماید.
    کلیدواژگان: آفت کش، دیازینون، انعقاد الکتریکی، روش سطح پاسخ
  • مهدی مختاری، یعقوب حاجی زاده، امیر محمدی، محمد میری، علی عبدالله نژاد، حمیده نیک نظر صفحات 131-139
    سابقه و هدف
    امروزه استفاده از بنزین بدون سرب در جهان روبه افزایش است. این ترکیب غنی از ترکیبات آلی اروماتیک سرطان زا می باشد این مطالعه با هدف پایش مکانی و زمانی غلظت بنزن و تولوئن به عنوان ترکیبات آلی فرار در هوای شهر یزد انجام گرفته است.
    مواد و روش ها
    این تحقیق در اوایل پاییز سال 1394 در ساعات اولیه صبح و ظهر انجام گرفت. نمونه برداری و سنجش بنزن- تولوئن طبق دستورالعمل 1501 NIOSH به صورت فعال و با استفاده از دستگاه GC-FID انجام شده است. از نرم افزار (Geographic Information Systems) GIS برای پهنه بندی استفاده گردید.
    یافته ها
    میانگین غلظت بنزن و تولوئن در ساعات اولیه صبح 23و 9/48 میکروگرم بر مترمکعب و در ساعات اولیه ظهر 25 و 58 میکروگرم بر مترمکعب به دست آمد که نشان دهنده افزایش انتشارات در ساعات نزدیک به ظهر بوده است. نسبت تولوئن به بنزن 3/1 تا 1/2 و 2/1 تا 3 بود که نشانگر انتشار بنزن و تولوئن ناشی از ترافیک می باشد.
    استنتاج: نتایج نشان داد مرکز و جنوب شهر آلوده تر از شمال شهر بوده است. هم چنین روند تغییرات مکانی غلظت آلاینده ها بالا بود ولی روند تغییرات زمانی پایینی داشته است و وجود همبستگی بین مقادیر بنزن و تولوئن در ساعت های اولیه صبح و ظهر این موضوع را تایید نمود. منشائ انتشار بنزن و تولوئن هم با توجه به نسبت تولوئن به بنزن، ترافیک ناشی از تردد خودروها و ایستگاه های پمپ بنزین شناسایی شد.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، بنزن، تولوئن، سرطانزا
  • محمد مهدی امام جمعه، حمزه علی جمالی، مریم مرادنیا، شقایق موسوی، زینب کریمی صفحات 140-150
    سابقه و هدف
    گیاه پالایی(وتلند) یکی از مناسب ترین تکنولوژی های کاربردی جهت تصفیه انواع فاضلاب ها است. هدف این تحقیق، بررسی کارایی سیستم ترکیبی بی هوازی و گیاه پالایی جهت تصفیه فاضلاب بهداشتی بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت آزمایشگاهی به مدت نه ماه جهت اندازه گیری و بررسی پارامترهای COD، BOD5، TSS ، کدورت، کل کلیفرم ها و نماتودهای روده ای به وسیله سیستم ترکیبی بی هوازی و گیاه پالایی مصنوعی انجام گردید. در هر ماه دو مرتبه از فاضلاب ورودی و پساب خروجی به صورت تصادفی و مرکب از قسمت های مختلف (ورودی به سپتیک، ورودی و خروجی از وتلند و شاهد) نمونه برداری شد. پارامترهای فوق بر اساس روش های ذکر شده در کتاب استاندارد متد و روش بیلنجر اندازه گیری و با استانداردهای زیست محیطی ایران جهت استفاده در آبیاری مقایسه گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که با استفاده ازسیستم ترکیبی بی هوازی و گیاه پالایی درصد حذف هر یک از پارامترهای COD و TSS حدود 80 درصد و هم چنین درصد حذف BOD5 و کدورت حدود 90 درصد است. درصد حذف کل کلیفرم ها و نماتود روده ای توسط این سیستم به ترتیب 999/99 و 100 درصد بود. کیفیت فاضلاب تصفیه شده در این مطالعه مطابق با استاندارد قابل قبول ایران جهت استفاده مجدد از پساب برای آبیاری بود.
    استنتاج: سیستم ترکیبی بی هوازی و گیاه پالایی به عنوان یک سیستم کارآمد می تواند در کاهش آلاینده های متداول فاضلاب، استفاده شود.
    کلیدواژگان: تصفیه فاضلاب بهداشتی، سیستم ترکیبی بی هوازی و گیاه پالایی، وتلند
  • احمد کچویی، هدی احمری طهران، فربیا دهقانی، محمد عباسی، احمد پریزاد صفحات 151-160
    سابقه و هدف
    معنویت مفهومی چند بعدی و پیچیده می باشد که دارای جنبه های شناختی، تجربی و رفتاری است. مطالعات نشان می دهند که تعداد زیادی از بیماران بر این باور هستند که مذهب و معنویت نقش مهمی در زندگی آنان دارد و مایل هستند پزشکان و تیم درمان، این عوامل را در مراقبت مورد توجه قرار دهند. لذا هدف از این مطالعه بررسی نگرش پزشکان به معنویت و مراقبت معنوی از بیماران بوده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی-تحلیلی روی 318 پزشک متخصص یا عمومی در بیمارستان های آموزشی و درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی قم در سال 1392 انجام شد. ابزارگردآوری داده ها، پرسش نامه مشتمل بر اطلاعات دموگرافیک و مقیاس سنجش معنویت و مراقبت معنوی بود که روایی و پایایی آن در مطالعات قبلی سنجیده و تایید شده بود.
    یافته ها
    میانگین سن پزشکان 89/8±51/41 سال و اکثریت متاهل (83 درصد) و مرد (73 درصد) و پزشک عمومی (7/82 درصد) بودند. نمره نگرش به معنویت و مراقبت معنوی در 2/35 درصد از پزشکان مطلوب، در 1/10 درصد در حد بسیار مطلوب و در 7/54 درصد از موارد، نمره نگرش به معنویت و مراقبت معنوی در حد کم تر از میانگین بود. نگرش به معنویت ارتباط مستقیم و معنی داری با نگرش به مراقبت معنوی داشت به طوری که با افزایش نمره نگرش به معنویت، نمره نگرش به مراقبت معنوی افزایش می یافت(05/0>p).
    استنتاج: وضعیت نگرش به معنویت و مراقبت معنوی در بین پزشکان از وضعیت نامطلوبی برخوردار بود. توجه به آموزش مراقبت معنوی برای پزشکان جوان،کم تجربه و نیز متخصصین توصیه می شود.
    کلیدواژگان: نگرش، معنویت، مراقبت معنوی، پزشکان
  • سعید امامی، میلاد رئیسی صفحات 161-169
    سابقه و هدف
    در سال های اخیر با توجه به افزایش بیماری سرطان، تحقیقات برای کشف و بهبود اثر داروهای ضد سرطان افزایش یافته است. بر اساس تحقیقات صورت گرفته برخی کینولون ها با مهار توپوایزومرازهای انسانی اثرات سیتوتوکسیک از خود نشان داده اند. از سویی دیگر در راستای کشف مولکول های جدید با خاصیت سیتوتوکسیک و با پتانسیل اثر ضد سرطان مشخص گردیده است که 5 و7-دی برموایزاتین اثرات سیتوتوکسیک بسیار قویی دارد و اثرات آن بیش تر از خود ایزاتین می باشد. در این مطالعه جهت دستیابی به ترکیبات جدید سیتوتوکسیک، آنالوگ های کنژوگه جدیدی از سیپروفلوکساسین و مشتقات ایزاتین سنتز شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی ابتدا ایزاتین به وسیله برماسیون با برم به 5 و7-دی بروموایزاتین تبدیل گردید. ترکیب حاصل وارد واکنش با سیپروفلوکساسین شده و در حضور فرمالین به مشتق N-Mannich baseمربوطه تبدیل گردید. از طرف دیگر 5 و7-دی بروموایزاتین با کلروبرومواتان وارد واکنش شد و محصول N-کلرواتیل از آن تهیه گردید. سپس از واکنش محصول اخیر با سیپروفلوکساسین مشتق کنژوگه با پل دوکربنه تهیه شد. خالص سازی ترکیبات با روش های متداول استخراج و تبلور مجدد انجام شد و ساختار ترکیبات به نحو مقتضی با روش های طیف سنجی IR ، NMR تعیین و تایید گردید.
    یافته ها
    ترکیبات جدیدی که حاصل کونژوگه کردن سیپروفلوکساسین و مشتقات ایزاتین توسط پل یک یا دو کربنه بودند، تهیه شدند و بازده مرحله نهایی بین 23 تا 34 درصد بود. برای تهیه ترکیبات نهایی با پل یک کربنی (ترکیبات 4a و 4b) اتانول حلال مناسبی بود اما برای تهیه ترکیب دارای پل دوکربنی (4c)، N،N-دی متیل فرمامید (DMF) حلال بهتری بود. تبلور مجدد ترکیبات نهایی نیز در DMF به تنهایی و یا در DMF و آب صورت گرفت.
    استنتاج: آنالوگ های کنژوگه از سیپروفلوکساسین و مشتقات ایزاتین با روشی قابل قبول و سهل الوصول قابل تهیه هستند. این ترکیبات دارای دو نوع فارماکوفور برای اثر روی توپوایزومراز و سیستم توبولین هستند و به صورت بالقوه می توانند به عنوان ترکیبات ضدسرطان مورد بررسی قرار گیرند.
    کلیدواژگان: سرطان، کینولون، ایزاتین، مشتقات کنژوگه، سنتز
  • حسین حاجی آقا علیزاده، رحمن سیفی، سید عباس رادمرد صفحات 170-180
    سابقه و هدف
    بازیافت انرژی از پسماندها، روشی مناسب برای مدیریت پسماندها و تولید انرژی از پسماندهای مواد غذایی است. تولید انرژی به روش سوزاندن پسماندها، گازهای آلاینده قابل توجهی تولید می کند که تهدیدی برای محیط زیست می باشد. هضم بی هوازی پسماندها، روشی مناسب برای تولید انرژی پاک می باشد. هدف این مطالعه بررسی هضم بی هوازی پسماند مواد غذایی به وسیله آماده سازی با مایکروویو در زمان و توان های مختلف است که در نهایت موجب افزایش هضم بی هوازی و تولید متان می شود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه، پسماند مواد غذایی از رستوران دانشگاه بوعلی سینا جمع آوری شد و آماده سازی پسماندهای مواد غذایی توسط مایکروویو قبل از تغذیه راکتورها انجام گرفت. به منظور آماده سازی پسماند مواد غذایی، از مایکروویو خانگی با توان های 450 و 630 وات و در مدت زمان های تابش مایکروویو 100، 200 و 300 ثانیه استفاده شد. راکتورها در دمای مزوفیلیک (37 درجه) و در 15 روز راه اندازی شدند و مقادیر SCOD و TCOD قبل از بارگذاری و در انتهای آزمایش اندازه گیری شدند. مقادیر متان تجمعی آزمایشگاهی با کمک نر م افزار متلب بر معادلات نمایی، گومپرتز تغییرشکل یافته و لاجستیک برازش شدند و بهترین مدل از لحاظ بیش ترین مقدار R2 و کم ترین مقدار RMSE و SSE مشخص شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج، بهترین عملکرد هضم بی هوازی، بیش ترین مقدار AWT IMAGE و بیش ترین تولید متان در توان مایکروویو 630 وات و در مدت زمان تابش 300 ثانیه به دست آمد. هم چنین همه منحنی های تولید متان تجمعی با مدل های ریاضی نمایی، گومپرتز تغییر شکل یافته و لاجستیک برازش شدند.
    استنتاج: افزایش توان و زمان تابش مایکروویو موجب افزایش محلولیت مواد و AWT IMAGEمواد غذایی می گردد. متناسب با افزایش مقدار AWT IMAGE ، مقدار تولید بیوگاز روزانه نیز افزایش می یابد. مقدار کاهش TS و VS با افزایش توان و زمان تابش مایکروویو افزایش می یابد. هم چنین مدل گومپرتز تغییر شکل یافته، مدلی جامع و انعطاف پذیرمی باشد که به خوبی با داده های آزمایشگاهی برازش می شود و بیش ترین مقدار R2 و کم ترین مقدار RMSE و SSE را نتیجه می دهد.
    کلیدواژگان: پسماند مواد غذایی، هضم بی هوازی، مدت زمان تابش مایکروویو، توان مایکروویو
  • مهرزاد صدرالدین امین، علی هاشمی، حسین گودرزی، سمیرا تراشی، ندا یوسفی نوجوکامبری، الهه تاکی صفحات 181-186
    سابقه و هدف
    شیوع جدایه های سودوموناس آئروژینوزای مقاوم به آنتی بیوتیک، درمان بیماران سوختگی را با مشکل مواجه کرده است. لذا هدف از این مطالعه، تشخیص ژن های blaIMP، blaVIM و OprD در سویه های سودوموناس آئروژینوزای جدا شده از بیماران سوختگی بوده است.
    مواد و روش ها
    در مطالعه توصیفی حاضرکه در فاصله سال های 93 تا 94 روی ایزوله های سودوموناس آئروژینوزا جدا شده ازبیماران سوختگی بستری دربیمارستان سوانح سوختگی شهیدمطهری شهرتهران انجام شد، تست های حساسیت ضدمیکروبی با استفاده از روش های دیسک دیفیوژن انجام گردید و برای شناسایی سویه های تولیدکننده متالوبتالاکتاماز از روش دیسک ترکیبی استفاده شد. فراوانی ژن های blaIMP-1، blaVIM-1 وOprD با استفاده از روش PCR و sequencing مورد بررسی قرارگرفت.
    یافته ها
    از 100ایزوله سودوموناس آئروژینوزا ، 95 سویه مقاوم به ایمی پنم و مروپنم بودند که در این میان، 81 سویه تولیدکننده متالوبتالاکتاماز بودند. 13 سویه سودوموناس آئروژینوزا دارای ژن blaIMP-1بودند ولی هیچ یک از ایزوله ها ژن blaVIM-1 را نداشتند. سویه های واجد قطعه های بزرگ تر در ژن OprD دارای توالی الحاقی ISPpu21 و ISPa1328 بودند.
    استنتاج: می توان با شناسایی الگوهای مقاومت آنتی بیوتیکی و بتالاکتامازها از انتشار سویه های مقاوم به آنتی بیوتیک جلوگیری کرد.
    کلیدواژگان: سودوموناس آئروژینوزا، متالوبتالاکتاماز، blaIMP، 1، blaVIM، 1، OprD
  • جهانگیر جهانگیری، جعفر حسنی، فرشید علیپور، مجتبی حقانی زمیدانی صفحات 187-192
    سابقه و هدف
    عوامل روان شناختی نقش زیادی به عنوان سبب ساز و تشدیدکننده بیماری های پزشکی دارند، از این رو هدف پژوهش حاضر بررسی راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان و پریشانی روان شناختی در افراد مبتلا به بیماری ایدز و بهنجار بود.
    مواد و روش ها
    طرح پژوهش حاضر از نوع علی مقایسه ای است. در این پژوهش دو گروه آزمودنی شامل بیماران مبتلا به ایدز و افراد بهنجار (هرگروه 43 نفر) به روش نمونه گیری هدفمند شرکت داشتند. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS21 و فرمول آماری تحلیل واریانس یک راهه انجام گرفت و از مقیاس افسردگی، اضطراب، استرس (DASS21) و فرم کوتاه نظم جویی شناختی هیجان ( (CERQ-P استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که افراد مبتلا به بیماری ایدز در مقایسه با گروه بهنجار به میزان بیشتری از راهبردهای سازش نایافته استفاده می کردند (01/0 p<)، هم چنین بیماران مبتلا به ایدز سطوح بالاتری از نشانه های اضطراب، افسردگی و استرس را دارا بودند (01/0 p<).
    استنتاج: نظم جویی شناختی هیجانی سازش نایافته در افراد مبتلا به بیماری ایدز منجر به تشدید مشکلات روان شناختی در این افراد می شود، هم چنین میزان بالای پریشانی روان شناختی در این افراد می تواند به عنوان تشدیدکننده سیر بیماری، پاسخ درمانی کم تر و افزایش احتمال خودکشی در این افراد منجر شود، لذا لزوم توجه به مداخله های روان شناختی در کنار مداخله های پزشکی برای این افراد آشکار می شود.
    کلیدواژگان: ایدز، راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان، اضطراب، افسردگی، استرس
  • محمد فلاح خاریکی، قهرمان محمودی، محمد خادملو صفحات 193-197
    سابقه و هدف
    داده های گواهی فوت به عنوان اساس و پایه ای برای انجام مطالعات اپیدمیولوژی می باشد. از آن جایی که آمارهای سلامت جامعه، به طور وسیعی از گواهی فوت منشا می گیرد، ثبت اطلاعات آن به خصوص علت زمینه ای مرگ بسیار با اهمیت است. لذا این پژوهش با هدف تعیین میزان ثبت علائم، نشانه و علت های مبهم در گواهی های فوت می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نظر هدف کاربردی و از نوع توصیفی و تحلیلی بوده و به روش گذشته نگر انجام شد. جامعه پژوهش شامل مطالعه گواهی های فوت بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مازندران از سال 1389 لغایت 1393 معادل 20233 مورد بوده است. اطلاعات بر اساس چک لیست جمع آوری گردید. سپس داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 18 تحلیل شد. هم چنین برای محاسبه رابطه معنی داری از آزمون کای دو (X2) استفاده گردید (001/0< p).
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد در 23 درصد از گواهی های فوت، از علائم و علت های مبهم به عنوان علت مرگ توسط پزشکان گزارش شده است. استفاده از علت های مبهم و پوچ در بیمارستان های خصوصی (7/33 درصد)، بیش تر از سایر بیمارستان ها و در بین میانگین سنی، افراد بالای 60 سال (51 درصد) از سایر گروه ها سنی بیش تر بوده است. هرچه مدت اقامت بیمار در بیمارستان کم تر باشد، علت های پوچ و نامشخص بیش تر ثبت شده است.
    استنتاج: علائم، نشانه و علت های مبهم دومین علت ثبت شده در گواهی های فوت می باشد. با توجه به استفاده زیاد آن در گواهی های فوت و عدم داشتن ارزش داده ای جهت برنامه ریزی در حوزه سلامت، ایجاد تمهیدات لازم جهت آموزش تمامی پزشکان و راه اندازی نظام هوشمند ثبت مرگ و میر ضروری است.
    کلیدواژگان: علت مرگ، گواهی فوت، علت های مبهم و پوچ، مدت اقامت
  • امیرحسین پاکروان، پویا جنتی، مهران منصوری، تهمینه بامدادیان، میلاد کرملو صفحات 198-202
    ائوزینوفیلیک گرانولوما (Eosinophilic Granuloma)، نوع موضعی و خوش خیم ترین نوع هیستوزیس سلول های لانگرهانس است که می تواند به تنهایی یا به شکل چندگانه ای رخ دهد. شیوع این بیماری در مطالعه ای در سال 2015 به میزان 1 نفر در هر 9100000 گزارش شده است. ائوزینوفیلیک گرانولوما می تواند هر نوع استخوانی را درگیر نماید، اما وقتی درگیری استخوان فک رخ دهد، فکی که متاثر می شود، معمولا مندیبل می باشد. درمان متداول هیستوزیس سلول های لانگرهانس جراحی، رادیوتراپی، کموتراپی و تزریق استروئید (به تنهایی یا در ترکیب با داروهای دیگر) است. بهبود و عقب نشینی خود به خودی بیماری نیز گزارش شده است. در این مطالعه، بیمار مردی 30 ساله است که LCH وی در مندیبل گزارش می شود. بیمار تمامی دندان های مندیبل را به علت تشخیص ابتدایی نادرست بیماری به عنوان پریودنتیت یا استئومیلیت از دست داده بود.
    کلیدواژگان: هیستوزیس سلول لانگرهانس، LCH، ائوزینوفیلیک گرانولوما
  • مریم مبینی، زهرا نمدچیان، رامین شکرریز، هادی مجیدی صفحات 203-208
    بیماری سلول داسی شکل، شایع ترین نوع هموگلوبینوپاتی در دنیاست و ناشی از زنجیره غیر طبیعی بتاگلوبین در هموگلوبین می باشد. این بیماری معمولا در دهه اول زندگی تشخیص داده می شود. درگیری استخوان یکی از شایع ترین تظاهرات بالینی می باشد و به صورت حاد (حملات انسداد عروقی) و یا مزمن (مانند نکروز آواسکولر استخوان) اتفاق می افتد. در این مقاله به معرفی بیماری مسن با تظاهرات اسکلتی پیشرفته ناشی از این بیماری پرداخته می شود. بیمار مرد 66 ساله با سوء مصرف اپیوم بود که به علت درد و ضعف اندام تحتانی از یک سال قبل به کلینیک روماتولوژی مراجعه کرده بود. در بررسی ها بیمارآنمی شدید داشت و در رادیوگرافی، ضایعات منتشر استئولیتیک بدون حاشیه مشخص در استخوان لگن و ران و کاهش فضای مفصلی و در ناحیه مهره های پشتی- کمری، تصویر دهان ماهی دیده شد. در بررسی لام خون محیطی سلول های داسی شکل همراه با هیپوکرومی و تجمع پلاکتی وجود داشت و الکتروفورز هموگلوبین منطبق با داسی شکل- تالاسمی بتا بود.
    پیشنهاد می شود در بیماران مسن با آنمی و ضایعات لیتیک استخوانی با دلیل نامعلوم، بررسی از نظر هموگلوبینوپاتی ها به ویژه بیماری سلول داسی شکل انجام شود.
    کلیدواژگان: بیماری سیکل سل، استخوان، استئونکروز
  • سمانه همتی، اعظم نحوی صفحات 209-214
    هیستوسیتوزیس سلول لانگرهانس، یک بیماری نادر و پرولیفراتیو است که با پرولیفراسیون غیر نرمال سلول های لانگرهانس در ارگان های مختلف بدن شناخته می شود. در 90درصد موارد درگیری در ناحیه سر و گردن وجود دارد. در این مطالعه، کودک 5/2 ساله ای که با مشکل بیماری هیستوسیتوزیس سلول لانگرهانس به دانشکده دندان پزشکی بابل مراجعه کرده بود گزارش می شود. شکایت اصلی بیمار تب طول کشنده، زخم های مخاط دهان، نکروز لثه و لقی دندان ها بود. تشخیص کلینیکی بر پایه بیماری سلول لانگرهانس گذاشته شد. در رادیوگرافی پانورامیک بیمار رادیولوسنسی های متعدد با حدود مشخص هم در ماگزیلا و هم در مندیبل دیده شد. نتایج آزمایشات هیستوپاتولوژی تشخیص را تائید کردند. بیمار تحت درمان با وین بلاستین به مدت یک سال قرار گرفت. تظاهرات دهانی در این بیماری یافته شایعی است، بنابراین دندان پزشک نقش مهمی در تشخیص و درمان بیماری دارد.
    کلیدواژگان: هیستوسیتوز سلول لانگرهانس، مندیبل، ماگزیلا، لقی دندان
  • محمود فاضلی دینان، نرگس کریمی، احمدعلی عنایتی صفحات 215-231
    سابقه و هدف
    فلج کنه ای بیماری نسبتا نادر و کشنده ای است که توسط برخی از گونه های خونخوار کنه های ماده از خانواده Ixodidae به خصوص andersoni Dermacentor وIxodes scapularis ایجاد می شود. این بیماری که با فلج شل حاد بالارونده مشخص می شود، به دلیل تظاهرات بالینی مشابه، معمولا با سایر بیماری های نورولوژیک، بویژه سندروم گیلن باره، دچار تشخیص اشتباه می شود. هدف از این مقاله معرفی بیماری فلج کنه ای به منظور بالا بردن آگاهی و امکان تشخیص افتراقی با سایر نوروپاتی ها می باشد.
    مواد و روش ها
    این مقاله یک مطالعه مروری غیر نظام مند می باشد که جمع آوری اطلاعات مورد نظر از پایگاه های داده های علمی بین المللی شامل: Pub Med، Web of Science،Google Scholar، (ScienceDirect، Scopus) Elsevier، Lilacs و پایگاه های داده های داخلی شامل: سامانه دانش گستر برکت (barakatkns)، پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی (SID)، کتابخانه پزشکی ایرانی (medlib)، بانک اطلاعات نشریات کشور (magiran)، مرجع دانش (civilica)، بدون محدودیت زمانی و زبانی و با استفاده از کلمات کلیدی گردآوری گردیده است.
    یافته ها
    بیماری فلج کنه ای بیش تر در کودکان و دختران رخ می دهد. عامل ایجادکننده فلج کنه ای توکسین های موجود در بزاق کنه های خونخوار می باشد که در هنگام خونخواری وارد بدن میزبان می شود و در صورت ادامه تغذیه کنه به مدت طولانی موجب نارسایی تنفسی و مرگ بیمار می شود. درمان بیماری به راحتی و با جداسازی کنه از روی بدن میزبان امکان پذیر است. علائم بهبود در فلج ایجاد شده توسط کنه معمولا طی 24 ساعت الی چند روز پس از جداسازی کنه نمایان می شود.
    استنتاج: یافتن کنه خونخورده در بیمار همراه با نشانه های فلج مهم ترین ویژگی تشخیصی بیماری است. ازآن جایی که بیماری فلج کنه ای ناشی از توکسین می باشد بنابراین تجویز هر گونه آنتی بیوتیک در درمان بیماری موثر نمی باشد. هم چنین با توجه به تشخیص اشتباه بیماری در بیش تر موارد، افزایش آگاهی از بیماری در کارکنان بهداشت و درمان و نیز عموم مردم می تواند نقش قابل توجهی در پیشگیری از بیماری، تشخیص سریع، درمان آسان، جلوگیری از هزینه های اضافی آزمایشگاهی و در نهایت جلوگیری از مرگ بیمار داشته باشد.
    کلیدواژگان: فلج کنه ای، فلج بالارونده، سندرم گیلن باره، andersoni Dermacentor، Ixodes scapularis
  • سید محمدحسین افسریان، فاطمه مرادی، سید امین کوهپایه، محمدرضا عطاءالهی، آنژلا فرزانه پور، حامد فخیم، صادق خداویسی، حمید بدلی صفحات 232-248
    آلرژیک برونکوپولمونری آسپرژیلوزیس (ABPA)، واکنش های آلرژیک التهابی نسبت به کلونیزاسیون گونه های آسپرژیلوس است که معمولا در افراد مبتلا به آسم یا سیستیک فیبروزیس ایجاد می شود. به دنبال استنشاق اسپورها از محیط، هایفی قارچ در موکوس برونش رشد می کند و باعث تحریک پاسخ ایمنی شامل سلول های لنفوسیت یاریگر 2 و ایمونوگلوبین های E وG می شود. اگرچه تشخیص ABPA دشوار است و به موقع انجام نمی شود، ولی به کارگیری روش های سرولوژی (اندازه گیری آنتی بادی IgE) برای تشخیص ABPA در فرایند تشخیص بیماری کمک کننده است. هرچند که واکنش های متقاطع نیز در این روش ها رخ می دهد. در کل تشخیص بیماری با در نظر گرفتن ترکیبی از معیارهای بالینی، بیولوژیکی و رادیولوژیکی صورت می گیرد. درمان اصلی ABPA شامل استفاده از کورتیکواستروئیدها و داروهای ضد قارچی است، اما در کل درمان ABPA وابسته به کنترل بیماری زمینه ای آسم، درمان بیماری حاد و توقف پیشرفت برونشکتازی می باشد. در مقاله حاضر مروری بر بیماری آلرژیک برونکوپولمونری آسپرژیلوزیس با تاکید بر جنبه های تشخیصی و درمانی مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: آلرژیک برونکو پولمونری آسپرژیلوزیس، آسم، گونه های آسپرژیلوس، آنتی بادی
|
  • Abdul Rasul Namjoo, Esfandiar Heidarian, Mahmoud Rafieian, Kopaei, Mehrdad Safarian Pages 1-16
    Background and
    Purpose
    Menopause is a physiological process and diabetes is a metabolic disease that occurs more frequently in older women. The present study investigated the effects of diabetes on some biochemical parameters and histopathological changes in ovariectomized rats.
    Materials And Methods
    Thirty two adult female rats were divided into four groups of 8 and studied for 55 weeks. The animals were assigned into a control group, an ovariectomized group (55 weeks), a third group in which diabetes was induced in the last 5 weeks of the study in rats with intact ovary. The next group included ovariectomized rats (for 55 weeks) in which diabetes was induced in the last 5 weeks of the study. Pathological alterations of liver, kidney, pancreas, lung and some serum biochemical parameters were determined in each group at the end of the study.
    Results
    Diabetic and diabetic ovariectomized rats showed increase in serum levels of blood glucose, AST, ALT, GGT, ALP, calcium, urea, TG and HDL compared with the control group (P
    Conclusion
    Our findings suggest that long term reduction of estrogen in ovariectomized diabetic rats can reduce the serum levels of glucose, AST, ALT, GGT, urea, VLDL and triglycerides compared with non ovariectomized diabetic rats.
    Keywords: diabetes, menopause, ovariectomy, rats
  • Mohammad Rahimi, Madiseh, Azar Naimi, Hamid Nasri, Mahmood Rafieian, Kopaei Pages 17-25
    Background and
    Purpose
    Diabetes mellitus is a common metabolic disease, currently affecting more than 280 million people worldwide. Centaurea cyanus known as cornflower has antioxidant properties and is used in traditional medicine in lowering blood sugar. This study aimed at determining the biochemical and histopathological changes in serum and the kidneys of diabetic rats treated with hydroalcoholic extract of Centaurea cyanus.
    Materials And Methods
    In this study, 60 male Wistar rats were divided into five groups (n= 12 per group). Diabetes was induced by alloxan. The diabetic rats were treated for 8 weeks with hydro alcoholic extract of C. cyanus at two concentrations (400 and 800 mg/kg). Finally, the animals were anesthetized and the serum levels of glucose, creatinine and urea and kidney tissue catalase level were measured. The kidney tissue slides were histopathologically examined.
    Results
    Histopathological examination showed that similar to the control group, there were no significant changes in histolological features of the group receiving 800 mg/kg extract of the C. cyanus. In the group treated with 400 mg/kg of the extract there were mild tubular changes. Biochemical examination showed higher levels of creatinine in the group receiving the extract at 800 mg/kg. The level of urea in the group receiving the extract at 400 mg/kg, was significantly higher compared to that of the control group. (P
    Conclusion
    Consumption of Centaurea cyanus extract at 800 mg/kg could prevent kidney tissue injuries in diabetic rats, but further investigations are required before its use in treatment of patients with diabetes.
    Keywords: histopathology, kidney, rat, diabetes, Centaurea cyanus
  • Maziyar Maghsoudloo, Zahra Mardanshahi, Abdolmajid Gholinataj Jelodar Pages 26-34
    Background and
    Purpose
    Pre-surgery and anesthesia anxiety are normal reactions to mental pressure in which the main symptom is hypokalemia. Chlordiazepoxide is used as a neuroleptic agent. This study aimed at evaluating the effect of Chlordiazepoxide on hypokalemia caused by anesthesia anxiety.
    Materials And Methods
    In a double-blind randomized controlled trail, 166 patients with cancer who were candidate for major surgeries were enrolled. The study was carried out in Tehran Imam Khomeini Hospital, 2016. The subjects were randomly divided into two experimental and control groups (n=83 per group). Data was collected using Spielberger questionnaire for anxiety and blood test to measure the serum potassium level. In experimental group 5 mg Chlordiazepoxide was administered while the control group received 5 mg placebo. The medications were taken orally the night before operation and again at the morning of operation. Data was analyzed by Chi-square test, Wilcoxon signed ranks test and paired t-test using SPSS V. 16.
    Results
    Before the intervention no significant differences were seen in serum potassium level and pre-operation anxiety level between the two groups. After the intervention, the variations of these two parameters in test and control groups were -1.83±0.2, -0.01±0.002 and .73±3.98, -0.22±0.03, respectively. Only in control group, significant variations were found in K level (P
    Conclusion
    Chlordiazepoxide was found to be effective in prevention of hypokalemia and overt anxiety increase in patients undergoing surgery to reduce the side effects of anesthesia and surgery.
    Keywords: Chlordiazepoxide, anxiety, hypokalemia, anesthesia
  • Mamak Adel, Pardis Pourrousta, Masoud Sharifi, Amir Javadi, Pouria Falah, Abed, Nafiseh Rahmani Pages 35-43
    Background and
    Purpose
    Mechanical and chemical canal preparations are not capable of eliminating all microorganisms from dentinal tubules, so using medical intervention is necessary to fulfill this task. The aim of this study was to compare the antimicrobial effect of Carvacrol and Calcium hydroxide against Enterococcus faecalis in different layers of dentin and different time intervals.
    Materials And Methods
    An experimental study was performed in which 70 upper anterior single-rooted teeth were extracted and after separating middle of roots, the inner diameter of canals was equalized. After sterilization the specimens were subjected to Enterococcus faecalis suspension and then randomly divided into four groups of 15 each and one control group including 10 samples. Carvacrol was placed in canals for 5 minutes, 48 hours and one week and Calcium hydroxide was placed in canals for one week. Finally, dentinal debris obtained from canal preparation were incubated in culture medium and presence of Enterococcus faecalis was assessed. Statistical analysis was performed using Chi-square test in SPSS.
    Results
    In the inner layer of dentin, success rate of Enterococcus faecalis elimination was 100% for Carvacrol at all time intervals and 80% for Calcium hydroxide after one week. In the middle layer of dentin, the success rate of Carvacrol was 93% after 5 minutes and 87% after 48 hours and one week, but success rate of Calcium hydroxide after one week was 73%. There were no significant differences in antimicrobial effect between the groups (P>0.05).
    Conclusion
    Carvacrol can eliminate Enterococcus faecalis in shorter time intervals compared with Calcium hydroxide.
    Keywords: Carvacrol, Calcium hydroxide, dentinal tubules, Enterococcus faecalis
  • Samaneh Hemmati, Hajar Dehghan Pages 44-54
    Background and
    Purpose
    Prevention of dental caries is one of the primary goals in dentistry. Application of fluoride decreased dental demineralization but the preventive ability of this fluoride is limited. Nowadays different investigations into dental erosion focused on the preventive effect of laser irradiation. The purpose of this applied study was to assess the effect of diode laser (λ = 810nm) and CO2 laser treatment in combination with NaF 2.26% varnish on deciduous enamel microhardness.
    Materials And Methods
    Seventy-two human mandibular deciduous incisors were polished and randomly allocated to the following treatments (n = 12): (1) NaF varnish (2.26% F); (2) NaF varnish diode laser; (3) NaF varnish CO2 laser; (4) CO2 laser; (5) diode laser; (6) control group (no treatment). Enamel alterations were determined using Vickers surface microhardness (VMH) testing after treatment and after erosion challenge. For the formation of artificial caries, the samples were immersed in hydrochloric acid, and then enamel alterations were determined again. The mean VMH were tested using analysis of variance and Tukey test.
    Results
    All treatments except CO2 laser improved the hardening of enamel surface (P
    Conclusion
    The surface microhardness was the highest when both laser and fluoride were applied. Therefore, the effect appears to be synergistic; also, diode laser compared with CO2 laser was more effective in improving the hardening of enamel surface.
    Keywords: diode laser, CO2 laser, fluoride, deciduous teeth, erosion
  • Roya Naseh, Niloufar Azami, Maryam Tofangchiha, Parastou Sabzevaripour, Maryam Shirazi Pages 55-65
    Background and
    Purpose
    Unusual enlargement of nose and pharyngeal (nasopharynx) can disrupt the flow of air through the nose. The aim of this study was to investigate the cephalometric parameters in the upper airways.
    Materials And Methods
    A retrospective descriptive study was performed using the digital lateral cephalometric radiographs of 32 adults with class I (CL I) malocclusion and no history of night apnea. The radiographs were obtained from the archives in Qazvin Orthodontics Department of Dentistry School and private clinics. Coefficient of variations and Pearson correlation were calculated in SPSS.
    Results
    There was positive Significant correlation (r= 0.761) between tongue length and tongue height, length of the soft palate, and maximum thickness of the soft palate but negative significant correlation was found between tongue length and hypo pharnzhyal air space (r= -0.422) (P= 0.01). There was positive significant correlation (r= 0.444) between tongue height and length of the soft palate and maximum thickness of the soft palate. Also, there was positive significant correlation between over pharyngeal air space and hypo pharyngeal air space and posterior air space (r= 0.551) (P= 0.014). There was positive significant correlation between hypo pharyngeal air space and posterior air space, vertical position of vallecula, and horizontal position of vallecula (P= 0.017). Posterior air space had a positive significant correlation with horizontal position of vallecula but had a negative significant correlation with length of the soft palate. There was positive significant correlation between length of the soft palate and maximum thickness of the soft palate, and vertical position of vallecula and horizontal position of vallecula.
    Conclusion
    There was no significant difference in cephalometric parameters of the upper air ways in adults in Qazvin with CL I malocclusion. Genetic and environmental effects are the most important factors in these cases.
    Keywords: malocclusion, cephalometry, airway
  • Samane Mohebi, Hossien Hossieni Nave, Amin Norouzi, Mohammadreza Kandehkar Gharaman, Majid Taati Moghadam Pages 66-76
    Background and
    Purpose
    Extended spectrum beta lactamases (ESBLs) are important causes of multidrug resistance (MDR) Escherichia coli. ESBL genes are usually located on conjugative plasmids or on integron structures. The aim of this study was to detect ESBLs on class I integron in Escherichia coli isolated from clinical samples.
    Materials And Methods
    A descriptive cross-sectional study was performed in which 60 isolates of E. coli were collected from two hospitals in Kerman, Iran during three months. The isolates were identified using standard microbiological and biochemical techniques. Antibiotic susceptibility pattern of isolates was determined by disk agar diffusion method. ESBL-producing E. coli was determined using phenotypic double disc test. Then, Polymerase chain reaction (PCR) was used to detect intI, bla-TEM, bla-SHV, and bla-CTX-M genes. Data analysis was done in SPSS applying Chi-square test.
    Results
    The highest and lowest rates of antibiotic sensitivities in isolated E. coli were found to amikacin and imipenem (3.3%) and ampicillin (66.6%), respectively. Multidrug resistance was detected in 43.3% of the samples. 45% of isolates were identified as ESBL producers. Prevalence of bla-TEM, bla-CTX-M and bla-SHV genes were 74.07%, 69.9%, and 7.4%, respectively. Class I integron was detected in 60% of the isolates.
    Conclusion
    In this study, we observed a significant association between ESBL and class I integron which confirms that ESBLs were located on integron class I and easily transferred into bacteria.
    Keywords: E. coli_ESBL_class 1 integrons
  • Zolaikha Shiravani, Javad Aliakbarlu, Hossein Tajik Pages 77-84
    Background and
    Purpose
    Recently, natural antimicrobials attracted a lot of attention due to increasing preference of consumers for organic products which are free of chemical additives. The aim of this study was to investigate the antibacterial activity of cinnamaldehyde in combination with acetic and lactic acids against L.monocytogenes.
    Materials And Methods
    The antibacterial effects of cinnamaldehyde, acetic and lactic acids were determined using minimum inhibitory concentration (MIC). Fractional inhibitory concentration (FIC) was also used to evaluate the combined antibacterial activity.
    Results
    Based on our results, MIC values for cinnamaldehyde, acetic acid and lactic acid were 0.312, 2.5 and 5 μl/ml, respectively. FIC results showed that cinnamaldehyde combination with the organic acids had no interaction effects (1.0
    Conclusion
    Cinnamaldehyde, acetic and lactic acids were found effective in inhibiting the growth of L. monocytogenes. Meanwhile, organic acids can reduce the required amount of cinnamaldehyde.
    Keywords: cinnamaldehyde, acetic acid, lactic acid, antibacterial, Listeria monocytogene
  • Farzaneh Amiri, Arash Babaie, Mohammad Satari, Mahmood Ghorbani Pages 85-95
    Background and
    Purpose
    Free radicals have important role in many diseases such as cancer. Antioxidants are powerful scavengers of free radicals and help immune system to remove them. Total antioxidant capacity (TAC) indicates total antioxidant activity in plasma and body fluids. Imbalance between producing free radicals and antioxidant defense leads to oxidative stress in the body and results in cell components damage. Lipid oxidative damage caused by free radicals produces active aldehydes such as malondialdehyde (MDA). This study aimed at investigating the effect of consumption of grape -an antioxidant-rich fruit- on serum levels of MDA and also evaluating the indicators of oxidative stress.
    Materials And Methods
    This study was conducted in 43 overweight women in Joorab village, Malayer, Iran, who were selected via simple random sampling in 2015. The relationship between BMI and age were assessed with serum MDA and TAC levels. Considering the significant relationship between MDA and TAC with BMI and age, the study population was divided into three groups: BMI1 (over weight), BMI2 (obese), and BMI3 (sever obesity). MDA and TAC levels were evaluated using HPLC and ELISA in three groups after two consecutive weeks of grape-free diet and consumption of fresh grapes.
    Results
    Grape consumption significantly reduced serum MDA level in BMI2 and BMI3 groups (P 0.05).
    Conclusion
    Grape consumption could reduce oxidative stress markers and improve antioxidant defense.
    Keywords: grape, free radical, lipid peroxidation, malondialdehyde, total antioxidant capacity
  • Majid Kermani, Mohsen Dowlati, Ahmad Jonidi Jafari, Roshanak Rezaei Kalantari Pages 96-107
    Background and
    Purpose
    Air pollution is one of the most important environmental factors threatening human health that cause short and long term health effects and various diseases. The present study aimed at investigating and quantifying the health consequences associated with exposure to O3, NO2, and SO2 in ambient air in Tehran, 2014, using the air quality (Air Q) model.
    Materials And Methods
    A descriptive–analytic study was performed in which hourly data of pollutants were taken from Tehran environmental protection agency and Air Quality Control Company. Data was validated according to the WHO guidelines. Statistical parameters were calculated for quantifying health effects. Then, processed data was converted for Air Q model.
    Results
    The highest cumulative cases of mortality was due to NO2 (n= 1274, attributable proportion= 2.51). Also, cumulative cases of hospital admission due to chronic obstructive pulmonary disease were attributed to O3 (n= 240 cases, attributable proportion= 2.54). The number of heart attack cases due to SO2 was 225.
    Conclusion
    According to the growing trend of air pollution, resultant mortality rate, and adverse effects more efficient solutions are required to control and reduce air pollution in Tehran.
    Keywords: air pollution_health effect_mortality_Air Q model_Tehran
  • Marzieh Sadeghiani, Heshmat Shahi, Nader Bagheri, Somayeh Reiisi, Ghorbanali Rahimian, Reza Rashidii, Mohammadhadi Shafigheardestani, Morteza Hashemzadeh Chaleshtori, Mahmoud Rafieian, Kopaei, Ghasem Ramezani, Fereshteh Fatollahi, Elaheh Shahverdi, Hedayatollah Shirzad Pages 108-117
    Background and
    Purpose
    The expression of growth factors, proteolytic enzymes, fibrogenic factors, and cytokines are altered in Helicobacter pylori (H. pylori) infected gastric mucosa. Matrix metalloproteinases (MMP) are a family of zinc-dependent homologous enzymes digesting most of the components of the extracellular matrix and basement membrane and are involved in remodeling and functioning of the biological processes. The purpose of this study was to compare gene expression of matrix metalloproteinase-7 (MMP-7) in patients with H. pylori-infected and uninfected individuals with gastrointestinal diseases.
    Materials And Methods
    This study was conducted in 50 H. pylori-negative patients and 50 H. pylori-positive patients being admitted to Shahrekord Hajar Hospital due to gastrointestinal diseases in 2014. The participants’ demographic information was collected and sampling was done. First DNA was extracted, and then PCR was performed to check for the presence of 16sRNA and UreC. The RNA from each sample was also extracted and cDNA was prepared. Afterwards, the expression of MMP-7 was measured by real time-PCR using specific primers and probes.
    Results
    MMP-7 mRNA expression was significantly higher in biopsies of H. pylori-infected patients compared to that in H. pylori-uninfected patients (P
    Conclusion
    Increased expression of MMP-7 can be effective in inflammatory response and development of the disease. It could be used as a key marker for early diagnosis of gastrointestinal diseases and gastric cancer.
    Keywords: Helicobacter pylori, matrix metalloproteinase, 7, gastrointestinal diseases, Real, Time PCR
  • Edris Bazrafshan, Leili Mohammadi, Davoud Balarak, Saeideh Keikhaei, Amir Hossein Mahvi Pages 118-130
    Background and
    Purpose
    Diazinon is one of the most widely used organophosphate pesticides classified by the World Health Organization (WHO) as “moderately hazardous” Class II. This work aimed at optimizing the electrocoagulation process in removal of diazinon from aqueous environments using response surface methodology.
    Materials And Methods
    In an experimental-laboratory study using the D-optimal method, the effects of independent variables including initial concentration of diazinon (10-100 mg/l), applied voltage (20-40 V), reaction time (10-60 min) and pH (3-10) were investigated on removal of diazinon in 30 runs. Process optimization was done by response surface methodology. Analysis of proposed model was also performed using analysis of variance.
    Results
    Diazinon removal in proposed model was statistically significant at 95% confidence level. The model had insignificant lack-of-fit at 95% confidence level (P=0.614). Diazinon removal efficiency was dependent on initial concentration of diazinon, applied voltage, and reaction time. The removal efficiency of diazinon was 84.6% at optimum condition (voltage= 20 V and diazinon concentration= 100 mg/L).
    Conclusion
    Electrocoagulation process applying current experimental conditions was found to be efficient in removal of diazinon from aqueous solutions. Designing experiments by D-optimal method can optimize the removal of the process and prepare the best conditions for pollutant removal by reducing the number of experiments.
    Keywords: pesticide, diazinon, electrocoagulation, response surface methodology
  • Mehdi Mokhtari, Yaghoub Hajizadeh, Amir Mohammadi, Mohammad Miri, Ali Abdollahnejad, Hamideh Niknazar Pages 131-139
    Background and
    Purpose
    Today use of unleaded gasoline is increasing in the world which contain abundant amount of aromatic organic carcinogenic compounds. This study aimed at monitoring the temporal and spatial concentration of benzene and toluene as volatile organic compounds in ambient air in Yazd, Iran.
    Materials And Methods
    This research, was carried out in different hours of the morning and evening in early fall, 2015. Sampling and measurement of benzene - toluene was done according to 1501 NIOSH guidelines using active sampling and GC-FID. GIS software was used for zoning.
    Results
    The mean concentrations of benzene and toluene in early and late morning-evening hours were 23 and 48.9 μg/m3, 25 and 58 μg/m3, respectively. These values indicates an increase in emissions in last hours of the morning. Also, toluene to benzene ratio (T/B) was 1.3 to 2.1 and 1.2 to 3, showing that benzene and toluene emissions were caused by traffic.
    Conclusion
    The central and southern parts of Yazd were found to be more polluted then northern areas. Also, spatial variations of pollutant concentrations were high, but the temporal trend was low. The correlation between benzene and toluene values in early hours of morning and evening confirmed the temporal and spatial trend. According to T/B ratio, the main cause of benzene and toluene emissions were street traffics and gasoline stations.
    Keywords: air pollution, benzene, toluene, carcinogen
  • Mohammad Mahdi Emamjomeh, Hamzeh Ali Jamali, Maryam Moradnia, Shaghayegh Mousavi, Zeinab Karimi Pages 140-150
    Background and
    Purpose
    Phytoremediation (constructed wetland) is one of the most appropriate technologies for wastewater treatment. The aim of this study was to evaluate the efficiency of the combined anaerobic and phytoremediation systems for sanitary wastewater treatment.
    Materials And Methods
    This experimental study was performed during nine months to measure some parameters including COD, BOD5, TSS, turbidity, total coliform, and intestinal nematode using combined anaerobic and phytoremediation systems. The samples of wastewater were randomly taken twice per month from the influent and effluent of the septic, wetland and control system. The parameters were measured based on both the Bailenger and standard methods for extermination of water and wastewater. The results were then compared with the Iranian effluent standards for irrigation.
    Results
    The results showed that by using the hybrid process of anaerobic and phytoremediation systems, the COD and TSS removal rates reached 80% each and the turbidity and BOD5 removal rates were reported to be 90%. The removal efficiencies of total coliform and intestinal nematode were 99, 999% and 100%, respectively. In this study, the quality of the treated wastewater was found to be acceptable according to the Iranian effluent standards for irrigation.
    Conclusion
    The combined anaerobic and phytoremediation systems can be used as an efficient process for wastewater treatment.
    Keywords: sanitary wastewater treatment, combined anaerobic, phytoremediation systems, constructed wetland
  • Ahmad Kachoie, Hoda Ahmari Tehran, Fariba Dehghani, Mohammad Abbasi, Ahmad Parizad Pages 151-160
    Background and
    Purpose
    Spirituality is a complex and multidimensional concept that has cognitive, experiential, and behavioral aspects. According to studies many patients believe that religion and spirituality play important roles in their lives. Usually they expect such considerations to be taken into account by physicians. The aim of this study was to investigate the viewpoints of physicians about spirituality and spiritual care.
    Materials And Methods
    A cross-sectional study was performed in 318 physicians working in hospitals affiliated with Qom University of Medical Sciences in 2013. Data was collected by a questionnaire consisting of demographic information and measures of spirituality and spiritual care. The validity and reliability of these scales were previously approved.
    Results
    The mean age of the physicians was 41.51 ± 8.89 years and the majority were married (83%). Amongst the participants 73% were male and 82.7% were general practitioners. The perception of spirituality and spiritual care was desirable in 2.35%, highly satisfactory in 10.1%, and lower than average in 54.7% of the cases. The viewpoints of physicians towards spirituality was significantly correlated with spiritual care (P
    Conclusion
    Based on these findings, doctors’ attitudes towards spirituality and pastoral care was undesirable. Pastoral care trainings are recommended for young physicians and those with lack of experience.
    Keywords: attitude, spirituality, pastoral care, physicians
  • Saeed Emami, Milad Raeesi Pages 161-169
    Background and
    Purpose
    In recent years, the incidence of cancers has increased in the world. Therefore, many researches have focused on new strategies for treatment of cancers. Previous studies showed that quinolone antibacterials can inhibit human topoisomerases at high concentrations and can be considered as potential cytotoxic agents. On the other hand, 5,7-dibromoisatin is a cytotoxic agent and inhibits tubulin polymerization. Accordingly, a series of ciprofloxacin-isatin conjugates were prepared as potential cytotoxic agents.
    Materials And Methods
    Isatin was dibrominated by bromine in refluxing ethanol. The 5,7-dibromoisatin was reacted with ciprofloxacin in the presence of paraformaldehyde to produce N-Mannich base of ciprofloxacin. Furthermore, 5,7-dibromoisatin was reacted with 1-bromo-2-chloroethane to give N-(2-chloroethyl)-5,7-dibromoisatin. The latter compound was reacted with ciprofloxacin to afford related conjugate analog containing two carbons linker. All compounds were purified by extraction and crystallization. The structures of compounds were assigned by IR and NMR spectroscopy.
    Results
    Conveniently, several new conjugates of ciprofloxacin and isatin containing methylene or ethylene linker were prepared. The isolated yields for final compounds were 23 to 34%. In the preparation of final compounds with methylene linker (compounds 4a and 4b), ethanol was found to be the best solvent while N,N-dimethylformamide (DMF) was an appropriate solvent for preparation of compound 4c, bearing an ethylene linker. The final products were re-crystallized from DMF or DMF-water.
    Conclusion
    The conjugate analogs of ciprofloxacin and isatin derivatives can be obtained using an appropriate and convenient method. The designed compounds have both pharmacophoric motifs of quinolones and isatin and potentially can be considered as new cytotoxic agents.
    Keywords: Cancer, Quinolones, Isatin, Conjugate, Synthesis
  • Hossein Haji Agha Alizadeh, Rahman Seifi, Seyed Abbas Radmard Pages 170-180
    Background and
    Purpose
    Energy recovery from waste is an appropriate method for waste management and energy production from food waste. Energy production through waste incineration produces significant emission which is a critical threat for environment. Anaerobic digestion of the waste is a suitable way to produce clean energy. This study aimed to investigate the anaerobic digestion from food waste using microwave pretreatments in different levels of power and time that eventually increase anaerobic digestion and produce methane.
    Materials And Methods
    The food waste was collected from the restaurant in Bu-Ali Sina University and microwave (MW) treatment was performed before feeding reactor. Pretreatment process of the food waste was done by a domestic MW (P= 450 and 630 W) in different radiation times (100, 200 and 300 s). Reactors at mesophilic temperature (37°C) were launched for 15 days and SCOD and TCOD values were measured before loading and at the end of the tests. Using MATLAB software, the cumulative methane values were fitted on exponential, modified Gompertz and logistic models and the best model was determined in terms of the highest R2 and lowest RMSE and SSE amounts.
    Results
    Based on the results, the best performance of anaerobic digestion, the maximum percentage of AWT IMAGE and the highest rate of methane production were obtained in 630 W microwave power and 300 s exposure time. Also, cumulative methane production was fitted using exponential, modified Gompertz and logistic models.
    Conclusion
    Increasing the power and exposure time enhanced solubility and the AWT IMAGE of the food waste. By increase in AWT IMAGE the daily biogas and methane productions also increase. The TSremoved and VSremoved values increase when the microwave power and exposure time increased. Also, the modified Gompertz model is a comprehensive and flexible model that is well fitted the experimental data and modified Gompertz model results in the highest R2 value and the lowest RMSE and SSE.
    Keywords: food waste, anaerobic digestion, microwave power, exposure time
  • Mehrzad Sadredinamin, Ali Hashemi, Hossein Goudarzi, Samira Tarashi, Neda Yousefi Nojookambari, Elahe Taki Pages 181-186
    Background and
    Purpose
    The prevalence of antibiotic resistant P. aeruginosa strains became a major problem in treatment of burn patients. The aim of this study was to determine the frequency of blaIMP, blaVIM and oprD genes among P. aeruginosa isolated from hospitalized burn patients in Tehran Shahid Motahari Hospital, Iran.
    Materials And Methods
    This descriptive study was performed on P. aeruginosa strains isolated from hospitalized burn patients in Shahid Motahari Hospital. Antibiotic resistance phenotypic pattern was evaluated by Kirby Bauer disk diffusion method. The phenotypic investigation of metallo-beta-lactamase (MBL) producers was evaluated by Combined Diffusion Tests Disk (CDDT) method. The prevalence of blaIMP-1, blaVIM-1 and oprD genes was investigated by PCR and sequencing methods.
    Results
    From 100 P. aeruginosa strains, 95 isolates were resistant to imipenem and meropenem which 81 were MBL producing strains. Among all isolates, 13 carried blaIMP-1 gene, whereas all of strains were negative for blaVIM-1 gene. In this study we detected two insertion sequence (IS) including ISPpu21 and ISPa1328 among PCR products that were larger than expected.
    Conclusion
    The P. aeruginosa infections could be prevented and controlled by identification of drug resistance patterns and beta-lactamases.
    Keywords: Pseudomonas aeruginosa, metallo, beta, lactamase, blaIMP, 1, blaVIM, 1, OprD
  • Jahangir Jahangiri, Jafar Hasani, Farshid Alipour, Mojtaba Haghani Zemeydani Pages 187-192
    Background and
    Purpose
    Psychological factors play a major role in causing and aggravating medical conditions. This study aimed at cognitive emotion regulation strategies and psychological distress in patients with AIDS and normal individuals.
    Materials And Methods
    A causal comparative study was performed in which two groups of AIDS patients and normal individuals (n= 43 per group) enrolled. The participants were selected using purposive sampling. The scale of depression, anxiety, stress (DASS21) and the short form of cognitive emotion regulation (CERQ-P (was used. Data was analyzed in SPSS applying one-way ANOVA.
    Results
    Compared with normal individuals, people with AIDS used higher levels of maladaptive strategies and to a lesser extent used adaptive strategies (P
    Conclusion
    Maladaptive cognitive emotion regulation in patients with AIDS leads to severe psychological problems. Also, high levels of psychological distress in these patients could intensify the course of disease, cause low response to treatment and increase the risk of suicide, therefore, psychological interventions alongside medical interventions are required to reduce these problems.
    Keywords: Acquired Immunodeficiency Syndrome (AIDS), cognitive emotion, regulation strategies, Anxiety, Depression, Stress
  • Mohammad Fallah Kharyeki, Ghahreman Mahmudi, Mohammad Khademlo Pages 193-197
    Background and
    Purpose
    Data in death certificates acts as a basis in epidemiological studies. Community health statistics broadly originates from necrology, therefore, underlying cause of death is highly important. The aim of this research was to determine the extent of ambiguous symptoms, signs, and causes in mortality certificates.
    Materials And Methods
    A retrospective descriptive analysis was conducted in which mortality certificates issued by hospitals affiliated with Mazandaran University of Medical Sciences in 2010-2014 (n= 20233) were investigated. A checklist was used to collect the information. Data was then analyzed in SPSS V.18. Chi-square test was applied to determine the significance of relationship.
    Results
    Twenty three percent of death certificates reported ambiguous symptoms and causes as the cause of death. Vague and poorly defined causes were more common in private hospitals (33.7%) and in those older than 60 years of age (51%). Based on the findings, the less patients stayed in hospital, the more unclear causes were recorded.
    Conclusion
    Ambiguous symptoms and causes are the second cause of death on death certificates. Such data is worthless in health planning, therefore, it is essential to take measures for training the doctors and launching a smart system of mortality registration.
    Keywords: death certificate, cause of death, ambiguous causes, staying time
  • Amirhossein Pakravan, Pooya Jannati, Mehran Mansouri, Tahmineh Bamdadian, Milad Karamloo Pages 198-202
    Histiocytosis is a term applied to a group of rare disorders of the reticuloendothelial system. Eosinophilic granuloma is the most benign and localized of the three Langerhans cell histiocytosis (LCH) entities that could be solitary or multiple. In 2015, the incidence of the disease was reported to be 1 in 9100000. Eosinophilic granuloma can affect almost any bone, but commonly involves the mandible when the jaws are affected. Conventional treatment of LCH includes surgery, radiotherapy, chemotherapy and steroid injections (alone or in combination). Spontaneous regression of localized disease has also been reported. We report a 30-year-old man with the LCH solitary eosinophilic granuloma in the mandible. The patient had lost all the mandibular teeth because of a misdiagnosis with periodontitis and osteomyelitis.
    Keywords: Langerhans cell histiocytosis, Eosinophilic granuloma, osteomyelitis, periodontitis
  • Maryam Mobini, Zahra Namadchian, Ramin Shekarriz, Hadi Majidi Pages 203-208
    Sickle cell disease is the most common type of hemoglobinopathies in the world that is caused by abnormal beta globin chain in hemoglobin. The disease is usually diagnosed in the first decade of life. Bone involvement is one of the most common clinical manifestations both in the acute setting (painful vaso-occlusive crises), and/or as a source of chronic disability (such as avascular necrosis). This paper introduces an old patient with advanced skeletal manifestation due to this disorder. A 66-year-old man who was opium abuser was visited by a rheumatologist for lower limbs pain, and fatigue from one year ago. The patient had severe anemia, and X-ray revealed diffuse osteolytic changes without sharp border in pelvis and femur and joint space narrowing. Involvement of thoracolumbar vertebras were seen as codfish vertebra appearance. In peripheral blood smear, sickle cell and target cells accompanied by hypochromia and platelets aggregation were detected. The hemoglobin electrophoresis was compatible with sickle-β thalassemia. In old patients with anemia and osteolytic lesions with unknown reason, evaluation of hemoglobinopathies, especially sickle cell anemia is suggested.
    Keywords: sickle cell disease, bone, osteonecrosis
  • Samaneh Hemmati, Azam Nahvi Pages 209-214
    Langerhans cell histiocytosis (LCH) is a rare, proliferative disorder which is characterized by proliferation of pathological Langerhans cells within different organs. In 90% of cases the head and neck are affected. In this article, we report a 2.5-year-old boy with LCH who was referred to the pediatric department of Babol Dental School, with a chief complaint of fever, mucosal ulceration, gingival necrosis and tooth mobility. Our clinical diagnosis was Langerhans cell disease. In panoramic radiography, multiple well-defined radiolucencies were observed in both maxilla and mandible. Histopathological examination confirmed our diagnosis. The patient underwent chemotherapy with vinblastine for one year. Oral manifestations are common findings in LCH, therefore, dentist plays an important role in both diagnosis and management of this disease.
    Keywords: Langerhans cell histiocytosis, mandible, maxilla, tooth mobility
  • Mahmoud Fazeli, Dinan, Narges Karimi, Ahmadali Enayati Pages 215-231
    Background and
    Purpose
    Tick paralysis is a relatively rare and fatal disease caused by some species of blood-sucking ticks of Ixodidae family including Ixodes scapularis and Dermacentor andersoni. This disease is characterized by ascending acute flaccid paralysis but could be misdiagnosed with other neurological diseases especially, Guillain-Barré syndrome because of similar clinical presentations. In this review we aimed to introduce tick paralysis to raise awareness on differential diagnosis of tick paralysis with other neuropathies.
    Materials And Methods
    A narrative review study was performed in which data was collected without time and language limits from international electronic databases including: Pub Med, Web of Science, Google Scholar, Elsevier (ScienceDirect, Scopus), Lilacs, and Iranian scientific databases including: Barakatkns, SID, Civilica, Magiran, and Medlib using appropriate keywords.
    Results
    Tick paralysis mainly affects children (usually girls). The paralysis is caused by toxin in the saliva of hard ticks and if blood feeding is continued for a long time, respiratory failure and probably death may occur. The absolute therapy of tick paralysis is simply removing ticks that are attached to the patient’s body. Improvement in symptoms is usually observed within 24 hours to a few days after removing the tick/s.
    Conclusion
    Finding the tick/s and symptoms of paralysis are the main characteristics in diagnosis of tick paralysis. Since the disease is caused by the toxin in tick saliva, therefore, antibiotics are not effective in its treatment. Also, due to frequent misdiagnosis of the disease, awareness of the healthcare providers can play a considerable role in early detection, treatment, preventing additional costs of laboratory examinations, and ultimately prevent death.
    Keywords: tick paralysis, ascending paralysis, Guillain, Barre syndrome, Dermacentor andersoni, Ixodes scapularis
  • Mohammad Hosein Afsarian, Fatemeh Moradi, Seyed Amin Kouhpayeh, Mohammad Reza Ataollahi, Angella Farzanehpoor, Hamed Fakhim, Sadegh Khodavaisy, Hamid Badali Pages 232-248
    Allergic Bronchopulmonary Aspergillosis (ABPA) is a hypersensitivity response to Aspergillus antigens in patients with asthma or cystic fibrosis (CF). The inhalation of spores from the environment is followed by growth of hyphae in the mucus of the bronchial tree and stimulates an immune response involving Th2 CD4 T cells and IgE and IgG antibodies. Although diagnostic procedure for ABPA is a big challenge, serological marker (measurement of IgE antibody) for the diagnosis of ABPA is chosen in clinical. However, cross-reactivity may also occur between crude fungal extracts. Therefore, combination of clinical, biological and radiological criteria with molecular-based allergy can solve this problem. Although, the mainstay of treatment for ABPA is corticosteroids followed by antifungal regimes, but treatment is dependent on the ABPA stage with asthma control, prevention and treatment of acute disease, and preventing the progression of bronchiectasis. The current review paper presents a comprehensive overview of the allergic bronchopulmonary aspergillosis based on diagnostic and therapeutic aspects.
    Keywords: ABPA, Asthma, Aspergillus species, IgE